NŠC
Novinky
Športovci
Diagnostika
Vzdelávanie
Informačný systém
E-shop

Ďakujeme našim športovcom za reprezentáciu na juniorských MS v Kolumbii

Ďakujeme našim športovcom za reprezentáciu na juniorských MS v Kolumbii

14. augusta 2022

Majstrovstvá sveta v kolumbijskom Cali, ktoré sa konali prvý augustový týždeň, boli pre našich atlétov obrovskou skúsenosťou a plné zážitkov. Ďakujeme za účasť a reprezentovanie. Do ďalších súťaží vám prajeme veľa síl a bojovnosti!

 

Prinášame vám prehľad jednotlivých umiestnení a zhodnotenia členov našej výpravy:

 

Karol Šula /vrh guľou / 28 štartujúcich z 19 krajín / 5. miesto / 18,88 m
Renáta Vodnyánszká /skok do diaľky / 32 štartujúcich/ 19. miesto / 603 cm
Andrea Švecová /400m prekážky / 44 štartujúcich / 23. miesto / 1:01,11 min.
Terézia Kurucová /chôdza 10 000m / 41 štartujúcich / 29. miesto / 51:56:94
Jakub Nemec /beh 200m/55 štartujúcich / 37. miesto / 21,55 s

 

 

Karol Šula vrhol guľou 18,88 m, čím obsadil 5. miesto a potvrdil, že patrí do užšej svetovej špičky! Je to veľký úspech pre Slovensko.

 „O tomto sa mne ani len nesnívalo. Ukázal som súperom, že kto je Šula,“  zhodnotil Karol Šula tesne po súťaži

Karel bol tabuľkovo pred súťažou nižšie ako väčšina jeho súperov, no skvelým výkonom dokázal, že patrí jednoznačne vyššie. Blahoželáme!

Zdroj: SAZ / Slovenský atleticky zväz / 

 

Diaľkarka Renáta Vodnyánszká: „V rozcvičke som sa cítila fajn. Aj predchádzajúce dni boli super. Takže som bola som spokojná a pokojná. Na technike sme pracovali v tých posledných dňoch aj tu. Na tréningu som skákala ako nikdy, takže som si verila, že sa dokážem dostať do finále. Žiaľ, nevyšlo to,“ povedala sklamaná Renáta Vodnyánszká. Skákala v kvalifikačnej skupine B a súťaž začala výkonom 581 centimetrov (+ 0,5 m/s). V druhom sa zlepšila na 603 cm (+ 0,7 m/s) a od vytúženého postupu ju delilo naozaj málo. Ibaže v poslednom pokuse sa už nezlepšila a doletela na hranicu 586 cm (+ 1,5 m/s). „Nejako som sa necítila vo svojej koži. Som smutná, ale ideme ďalej. Bolo to moje prvé veľké podujatie a budeme sa pripravovať na ďalšie,“ povedala odhodlane Vodnyánszká, ktorá trénuje pod dohľadom svojej mamy Renáty Vargovej Megyesovej.

Zdroj: SAZ / Slovenský atleticky zväz / 

 

V dvojstovke sa predstavil náš šprintér Jakub Nemec. Ten sa do Cali nominoval v poslednom možnom termíne. Ibaže stúpajúcu letnú formu na horúcej juhoamerickej pôde potvrdiť nedokázal. Predstavil sa v úplne poslednom siedmom rozbehu, v ktorom mu patrila všeobecne obľúbená štvrtá dráha. Jakub Nemec napriek tomu nebežal tak, ako si predstavoval. „Po štarte som sa nechal strhnúť emóciami a nešiel som ten môj technický model a teda to, čo som mal ísť. Ukázalo sa to aj na výslednom čase, že to nebol môj najlepší výkon v sezóne,“ zhodnotil svoju šampionátovú premiéru Jakub Nemec.

Zdroj: SAZ / Slovenský atleticky zväz / 

 

Andrea Švecová sa na 400 m prekážky dostala do semifinále. V druhom rozbehu finišovala časom 1:00,07 min. a zlepšeným osobným rekordom to stačilo na postupové q. V prvom veľkom semifinále sa na 400 m prekážky finišovala v čase 1:01,11 min. a celkovo jej na juniorskom svetovom šampionáte patrí 23. miesto. „Priznám sa, že ten beh bol veľmi náročný. Mala som prvú dráhu a to bola moja premiéra. Ešte som nemala tú česť v nej bežať. A keďže pršalo tak v tej prvej dráhe boli veľké mláky,“ komentovala svoj výkon tesne po svojom prvom veľkom semifinále Andrea Švecová. V neľahkých podmienkach doslova bojovala. „Zopár krát som sa aj šmykla, dokonca aj tesne pred prekážkou. Takže celé to technicky vôbec nevychádzalo. Ani po rytmickej a ani po bežeckej stránke to nebol ideálny beh,“ konštatovala Švecová, ktorá je napriek tomu spokojná. „Som rada, že sa mi podarilo prekvapiť. Seba a aj ostatných, že som sa prebojovala do semifinále. A som rada, že som si atmosféru na tomto štadióne mohla užiť opakovane,“ povedala Švecová, ktorú v podstate mrzí len jedna vec. „Cieľom bol ten čas okolo 59 sekúnd, no napriek tomu to vnímam ako veľký posun. 

Zdroj: SAZ / Slovenský atleticky zväz / 

 

 

Vekom ešte stále dorastenka Terézia Kurucová na 10 kilometrovej trati dopochodovala za 51:56:94 a skončila na konečnom 29. mieste. „Keďže som stále ešte dorastenka tak takéto veľké podujatie bolo pre mňa niečo úžasné,“ povedala Terézia Kurucová, ktorá bola začiatkom júla piata na ME kategórie U18 v izraelskom Jeruzaleme. „Ten výkon, no to nie som až taká spokojná. Nešlo sa mi dobre od samého začiatku. Ani tie tréningy neboli ideálne. Bolo aj veľmi dusno a vlhko a mne toto trochu prekáža,“ priznala Terézia Kurucová.

Zdroj: SAZ / Slovenský atleticky zväz / 

 

 

Pozrite si našich športovcov


Mohlo by vás zaujímať