NŠC
Novinky
Športovci
Diagnostika
Vzdelávanie
Informačný systém
E-shop

Národné športové centrum a Slovenská asociácia Nordic Walking podpísali memorandum o spolupráci

Národné športové centrum a Slovenská asociácia Nordic Walking podpísali memorandum o spolupráci

15. mája 2024

Chôdza je pre naše telo najprirodzenejším pohybom vôbec. Zlepšuje zdravie a udržuje nás v kondícii. Nordic walking alebo po slovensky severská chôdza je výborný nástroj ako si zlepšovať fyzické či duševné zdravie v každom veku. Osvetu v tomto smere šíri od roku 2013 Slovenská asociácia Nordic Walking a podporuje ju aj Národné športové centrum (NŠC).

 

 

Národné športové centrum je úzko späté so Slovenskou asociáciou Nordic Walkingu. „Národné športové centrum má so Slovenskou asociáciou Nordic Walking veľmi dobre rozvinutú spoluprácu. V NŠC podporujeme všetky vekové skupiny a nezabúdame ani na našich seniorov, pre ktorých máme rozbehnutý projekt seniorského športu. Postupne sme ale prišli na to, že sa nám do týchto aktivít chcú zapojiť aj ostatné vekové kategórie,“ povedal na margo úspešnej spolupráce Vladimír Baluška, riaditeľ NŠC. Projekt seniorského športu sa teší čoraz väčšej obľube. „Tento rok plánujeme v rámci projektu seniorský šport viacero aktivít. Spolu so Slovenskou asociáciou Nordic Walking chystáme niekoľko vychádzok pre seniorov. Pôjdeme postupne od západu po celom Slovensku. Začíname už 13. mája v Bratislave v Líščom údolí a pokračujeme 27. mája vo Voderadoch, 6. júna vo Zvolene, 11. júna v Žiline a 7. septembra vo Vranove nad Topľou a na záver 8. septembra v Kvetnici,“ bližšie priblížil plánované aktivity Vladimír Baluška, riaditeľ NŠC. Lucia Turaz Okoličány, prezidentka Slovenskej asociácie Nordic Walkingu ho doplnila: „Do projeku sme zapojili aj Jednotu dôchodcov na Slovenku či viaceré seniorské domy. Je to aktivita o socializácii. Okrem rozcvičky, prednášky s inštruktormi a samotnej chôdze si so seniormi sadneme, dáme si občerstvenie a porozprávame sa.“

 

Vďaka úspešnej kooperácii sa tento rok NŠC a Slovenská asociácia Nordic Walking rozhodla podpísať memorandum o spolupráci. „Naša dlhodobá spolupráca vyústila do memoranda, pretože sme si povedali, že naše akvitity rozšírime aj o iné oblasti ako projekt seniorského športu. Podpis tohto dokumentu nám zabezpečí spoluprácu aj v oblasti vzdelávania. Chceme ísť aj medzi deti do škôl a medzi aktívnu mládež. Chceme rozšíriť povedomie o chôdzi ako jednom z nástrojov na podporu zdravého životného štýlu,“ dodal na záver Vladimír Baluška, riaditeľ NŠC. 

 

Severská chôdza je určené pre všetky vekové kategórie od najmenších detí až po seniorov. Výhodou je, že sa dá vykonávať kdekoľvek, kedykoľvek, s kýmkoľvek a je vhodná aj pre ľudí, ktorí nikdy nešportovali a chcú s tým začať. Bonusom je aj finančná nenáročnosť. „Odporúčam si na začiatok nájsť inštuktora. Nie je to iba obyčajná chôdza, ale má svoje zákonitosti. Ak si človek vezme palice a naučí sa správne držať telo, získa oveľa viac zdravotných benefitov,“ povedala na úvod Lucia Turaz Okoličány, prezidentka Slovenskej acosiácie Nordic Walking. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mohlo by vás zaujímať